In-house agency: za ili protiv?

Brojne su varijable i oprečna mišljenja stručnjaka u vezi isplativosti „in house“ advertajzing modela. Ono što je očito je da ne postoji jedno jedino pravilno rešenje – odgovor na pitanje od ovolike važnosti se mora zasnivati na temeljnim ekonomskim analizama, koje uključuju faktore specifične za datu firmu. Q&A članak sa profesorom Alvinom Smitom, na Harvard Business School Working Knowledge sajtu upravo raspravlja o tome.

Siže:

„Advertising agencies have traditionally offered services to firms that couldn’t afford or didn’t find value in having that expertise in-house. But a recent study indicates more firms than previously thought are developing internal advertising units. Q&A with HBS professor emeritus Alvin J. Silk.


Skorašnje studije dakle, pokazuju da je procenat firmi koje imaju neki vid advertajzinga internalizovan mnogo veći nego što se mislilo. Prema anketi Association of National Advertisers (ANA – okuplja oglašivače SAD), 42% članova organizacije ima advertajzing odeljenje u kompaniji, koje se brine barem o jednom delu procesa oglašavanja. Studija Profesora Smita, pokrivajući 69 industrija, navodi dve industrijske grane koje su posebno sklone uvođenju in-house advertajzinga: firme u polju visoke tehnologije i firme u kreativnoj industriji.ANA logo

Faktori koji se navode kao pozitivan efekat internalizovanja advertajzing funkcija su:

  • Bolja kontrola procesa
  • Lakše upravljanje resursima (HR, sredstva, vreme)
  • Povećanje efikasnosti u odnosu na trošak

Studija Profesora Silka nalazi inverzan odnos između rasta advertajzing troška i internalizacije advertajzing funkcija. Drugim rečima, velikim oglašivačima je teško da uspostave i održe interno advertajzing odeljenje koje će pružiti isti ili bolji nivo usluge, za iste ili manje novce, od već postojećih agencija.

Faktori koji se uzimaju kao glavne prepreke i razlozi protiv internalizovanja advertajzing funkcija su:

  • Pitanje nalaženja i zadržavanja dovoljno kvalitetnog kreativnog osoblja
  • Pitanje ekonomija veličine – obim oglašavanja firme često nije dovoljno velik da opravdava investiciju
  • Transakcioni troškovi – da li je zaista isplatljivije imati planiranje, upravljanje i razvijanje kampanja in-house

Članak je relevantan za nadolazeću godinu, podržavajući vrlo aktuelno restruktuiranje agencijsko-klijentskih odnosa u teškoj ekonomskoj klimi. Pravila igre se menjaju, to je sigurno – nove tehnologije i široko dostupno znanje su odlučujući faktori, kao i izvesno slabljenje Mad Avenue agencijskog modela, zadnjih par godina. Najlepše od svega je što, iako ovaj članak  barata podacima sa US tržišta, kao poentu ima globalni fenomen ekonomske krize i restruktuiranja poslovanja, koji je itekako osetan i u Srbiji. Moje lično mišljenje (ako se stavim u poziciju kompanije) je, svakako, da treba ispitati svaki mogući pravac uštede i bolje organizacije resursa. Bez obzira na veličinu firme, sigurno bih ispitao prednosti internalizovanja barem nekih aspekata advertajzinga u sledećoj godini.

Izvor: HBS WK

Advertisements

Posted on decembar 31, 2008, in Advertajzing, Strategy and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s