Manifestima do promene sveta II

U prvom delu ovog posta, preporučio sam Vam tri marketinška manifesta. Ovom prilikom, imam za Vas nešto opštije poslovno-orijentisan manifest: The Aesthetics of Management

Tvorac ovog manifesta je Marti Nojmajer (Neumeier), predsednik Neutrona i pisac The Brand Gap i The Designful Company, dve krajnje zanimljive knjige.

U ovom konkretnom manifestu, Marti izlaže prednosti stvaranja i upravljanja poslovnom kulturom prateći putanju kojom umetnik kreira svoja dela. Nastavlja dajući primere koji klasične umetničke pitalice vezane za Tempo, Teksturu, Oblik, Liniju, Harmoniju, Kontrast i slično, stavljaju u kontekst poslovne organizacije.

Konkretno, ovaj manifest Vam sigurno neće pružiti otkrovenje – ali će Vam vrlo lako ubaciti „bubicu“ u glavu, ukoliko imalo pratite/zainteresovani ste za umetnost… Kao što je i uobičajeno u 21. veku, ideje kao ova se na nekim mestima smatraju revolucionarnim, iako su one sve samo ne nove. Srećom, Marti i ne pretenduje (barem ne u samom manifestu) na titulu inovatora u datom kontekstu, što bi potkopalo njegov autoritet. Jednostavno, primenjuje zdrav razum i opšte poznate i prihvaćene principe stvaranja, koji su iz nekog razloga bačeni u zapećak u mainstream menadžerskoj teoriji zadnjih decenija, i koristi ih da objasni ljudima ono što su već negde i sami znali. Holistička vizija stvaralaštva, prema kojoj je svejedno bavite li se slikarstvom ili ste VP velike kompanije, što se mene tiče potpuno „pije vodu“, i još je jedna od onih stvari koje su valjda svima jasne, negde „dole duboko“, ali se ljudi uglavnom suzdržavaju da ih sprovedu u realnost…

Link do originalne web strane na ChangeThis.

P.S. Toplo preporučujem dalju pretragu za „Marty Neumeier“ svakome koga interesuje inovacija i brending filozofija. Dosta sadržaja je dostupno besplatno.

Advertisements

Posted on januar 27, 2009, in Strategy and tagged , , . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s